top of page

Dijital Pazarlama Kampanyanızı Ölçmek İçin En İyi 5 KPI Nedir?

Dijital Pazarlama Kampanyanızı Ölçmek İçin En İyi 5 KPI Nedir?


İnternetin bu yeni çağında, pek çok pazarlamacı, konu kampanya performanslarını takip etmeye geldiğinde kaybediyor. Bu, Temel Performans Göstergelerini (KPI'lar) ölçmek için gelişmiş web araçlarını kullanma konusundaki deneyim ve bilgi eksikliğine bağlanabilir.


Daha da kötüsü, özen gösterilmezse, genel pazarlama stratejiniz ve hedeflerinizle alakalı bile olmayan verileri takip etmeye başlarsınız. Dijital pazarlama daha yaygın hale geldikçe, kampanya başarılarını izlemek isteyen pazarlamacılar için artık daha fazla kaynak var.


Yıllar boyunca onlarca müşteriyle çalıştıktan sonra, müşterilerimiz için birçok sonuç sağlayan en önemli 5 KPI'yi keşfettik.


Yıllar boyunca onlarca müşteriyle çalıştıktan sonra, müşterilerimiz için birçok sonuç sağlayan en önemli 5 KPI'yi keşfettik.

Ölçülecek çok sayıda KPI olsa da, bu 5 metriğe odaklanmak ve bunların pazarlama kararlarınızı etkilemesini sağlamak işletmeniz üzerinde büyük bir etki yaratacaktır.


Başarılarını defalarca kanıtladılar. Ancak yeni işletme sahipleri adına, KPI'lar ile ne demek istediğimizi gözden geçirelim.


Dijital Pazarlamada KPI'lar nelerdir?


Adından da anlaşılacağı gibi, KPI'lar temel performans göstergeleridir. Pazarlama çabalarınızın ne kadar iyi gittiğini ölçen ve dijital pazarlama kampanyalarınızın başarısını değerlendirmek için kullanılan metriklerdir.


KPI'ları kullanmak, içeriğin nasıl performans gösterdiğini anlamanıza ve genel olarak dijital pazarlama çabalarınızın başarısını izlemenize olanak tanır.


İşte bir örnek. Belirli bir konuyla ilgili bir blog yayınınız olduğunu ve sosyal medyada 100 paylaşım aldığını, ancak oradan yalnızca üç kişinin bir e-ticaret açılış sayfasına tıkladığını ve web sitenizden alışveriş yaptığını varsayalım.


Bu senaryodan, en azından paylaşıldığı için gönderinin o kadar da kötü olmadığı sonucuna varabiliriz. Ancak, elde edilen satışların sayısı bize bu gönderi hakkında bir şeyler yapmamız gerektiğini söylüyor çünkü bu gönderi satış hedeflerimize ulaşmıyor.

KPI'ları ölçmekten kastettiğimiz bu. Bu, metrikleri neden ölçmeniz gerektiğinin nedenlerini ortaya çıkarır.


KPI'larınızı Neden Ölçmelisiniz?


Daha önce de belirttiğimiz gibi, KPI'lar dijital pazarlama çabalarınızın başarısını ölçmek için kullanılır. Bunlar , yaptığınız şeyin işe yarayıp yaramadığını ölçmenize olanak sağlayan temel performans göstergeleridir.


İşte KPI'lara Ihtiyaç Duymanız Için En Az Beş Neden;


KPI'lar, işletmenizin genel sağlığı için puan kartları gibidir. İyileştirme gerektiren veya çabalarınızı ve kaynaklarınızı yoğunlaştırmanız gereken kilit alanları bulmanıza yardımcı olurlar.


Ayrıca, işletmeniz için belirlediğiniz hedeflere yaklaşıp yaklaşmadığınızı bilmenize yardımcı olurlar. Örneğin, bir dönem için hedefiniz kayıt almaksa, KPI'lar hedefinize ulaşma konusunda ne kadar ilerlediğinizi bilmenize yardımcı olur.


Metriklere dayalı olarak, işletmenizi ileriye taşımak için pazarlama stratejinizde çeşitli ayarlamalar yapabileceksiniz.


Ayrıca, pazarlama çabalarınızdaki boşlukları ve diğer sorunları bulmanıza yardımcı olur, böylece bunları kontrolden çıkmadan çözebilirsiniz.


KPI'lar, pazarlama trendlerini bulmanıza ve dolayısıyla gelecek kampanyalarınız için bilinçli kararlar almanıza yardımcı olabilir.


KPI'larınız yüksekse, kampanyanızda her şey yolunda ve iyi demektir. Ama ya düşerlerse? O zaman işleri değiştirme zamanı!


KPI'ları ölçmek için verileri almak için yazılım, araçlar ve muhtemelen eklentiler kullanmanız gerekir.


KPI'larınız yüksekse, kampanyanızda her şey yolunda ve iyi demektir. Ama ya düşerlerse? O zaman işleri değiştirme zamanı!  KPI'ları ölçmek için verileri almak için yazılım, araçlar ve muhtemelen eklentiler kullanmanız gerekir.

KPI'ları Ölçmek için Araçlar


1. Erişim


Artık KPI'ları neden ölçmemiz gerektiğini biliyoruz. Verileri toplamak için hangi araçları kullanabileceğinizi görelim. En popüler olanlar;


  • Google Analytics

  • Tablo

  • Akıllı Sayfa

  • Skorbord

  • İyi Veriler

  • Klipfolio


Bunlar, parmağınızı pazarlama nabzınıza koymak için kullanabileceğiniz bir avuç yazılımdır. Bunların dışında sosyal medya etkileşimlerinizi ölçmek için kullanabileceğiniz analitik programlar bulunmaktadır.


Facebook Analitiği, Twitter Analitiği, Bing Web Yöneticisi Araçları ve Youtube analitiği harika örneklerdir.


KPI yazılımı ile şu önemli önemli metrikleri ölçebilirsiniz;


  • Erişim

  • Katılım

  • Etki

  • Müşteri adayı başına maliyet

  • Dönüşüm oranı


Bu terimlerin her birini tek tek açıklayacağız. “Erişim” ile başlayalım.


1. Erişim


Erişim, içeriğinizi yayına girdiğinden beri gören kişi sayısıdır. Aynı zamanda izlenimler olarak da bilinir. Dijital pazarlama kampanyanızın başarısından emin olmak için bu temel metriğe dikkat etmeniz gerekir. Sonuçta, insanlar ne üretmek için çok çalıştığınızı bile göremiyorsa, içerik oluşturmak için para harcamanın ne anlamı var?


İçeriğinizi kaç kişinin gördüğüne ilişkin doğru verilere sahip olmak, içeriğinizi geliştirmek için neler yapabileceğinizi bilmenize yardımcı olur.


Örneğin, belirli bir gönderi için erişim veya gösterimler nispeten düşükse, o gönderi için reklam yayınlamaya veya muhtemelen o gönderiyi tanıtmak için daha fazla takipçisi olan bir etkileyiciye ulaşmaya karar verebilirsiniz.


Erişimi hesaplamak için üç şeyi bilmeniz gerekir:


  • Reklamınızı/içeriğinizi kaç kişi gördü?

  • Toplam potansiyel izleyici sayısı nedir? (yani, piyasada kaç kişi var?)

  • Ne sıklıkla gördüler?


Sosyal medyanız, ücretli reklamlarınız ve organik web sitesi trafiğiniz için erişimi bulmanız gerekir.


Bazı platformlar bu konuda diğerlerinden daha iyidir. Örneğin Facebook, Twitter veya LinkedIn'den daha doğru ölçüm araçlarına sahiptir.


Erişim, zaman içinde farklı gösterim türleri toplanarak da hesaplanabilir (örneğin, sosyal medya gönderilerindeki toplam beğeni/yorum sayısı).


Bu şekilde, farklı gönderi türlerinin ne kadar iyi performans gösterdiğini karşılaştırabilmeniz için gönderi başına ortalama bir gösterim oranı elde edersiniz.


2. Katılım


Katılım, dijital pazarlama kampanyanızda ölçebileceğiniz bir diğer önemli KPI'dır. Hedef kitlenizin markanız, ürünleriniz ve hizmetlerinizle ne kadar meşgul olduğunun bir ölçüsüdür.


İnsanlar markanızla nasıl etkileşime giriyor? İçeriğinizi beğeniyor ve paylaşıyorlar mı? Markanız hakkında nerede konuşuyorlar ve ne diyorlar? Yorum bırakıyorlar mı?


Bu önemlidir, çünkü belirli bir markayla daha fazla etkileşime giren müşterilerin onlardan satın alma olasılığı daha yüksektir.


Daha yüksek düzeyde bir katılım aynı zamanda daha iyi müşteri sadakati sağlar, bu da marka değiştirme olasılıklarının daha düşük olduğu ve markayı arkadaşlarına veya meslektaşlarına önerme olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir.


Etkileşimi ölçmenin iki yolu vardır: içerik etkileşimi (ör. beğeniler, yorumlar) ve site etkileşimi.


Ek olarak, içeriğinizin Facebook veya Twitter gibi sosyal medya platformlarında ne kadar iyi performans gösterdiğine dair genel bir resim istiyorsanız, bahsetmeler (birinin şirket adınıza kaç kez atıfta bulunduğunu gösteren bir sayı) veya erişim (kaç kişinin şirketinizle ilgili bir şey gördüğünü gösteren bir sayı).


Yüksek katılım oranı, markanız hakkında yüksek bir farkındalık olduğunu gösterir. Ayrıca, bu sonuçları üreten şeyi yapmaya devam etmeniz için sizi teşvik edecektir.


3. Etki


Etki, pazarlama çabalarınızın işletmenizde yarattığı görünür değişikliktir. Çabalarınızın ve işiniz üzerindeki etkisinin ölçüsüdür. Listenize daha fazla kişi aldınız mı? Kampanyadan sonra yeni müşteriler kazandınız mı? Sosyal takipçileriniz arttı mı?


Etki oranını bulmak, öncesi ve sonrası analizi yapmak gibi.


4. Müşteri adayı başına maliyet


Etkiyi hesaplamak için, kampanya başlamadan önceki bir sayıyı veya metriği ondan sonraki bir sayıyla karşılaştırmanız gerekir. Bu, iki farklı kampanyanın sonuçları arasındaki farkı veya tahmin edilen ile her kampanyada gerçekte olan arasındaki farkı içerebilir.


Etki, pazarlama çabalarınızın işletmenizde yarattığı görünür değişikliktir. Çabalarınızın ve işiniz üzerindeki etkisinin ölçüsüdür. Listenize daha fazla kişi aldınız mı? Kampanyadan sonra yeni müşteriler kazandınız mı? Sosyal takipçileriniz arttı mı?

Resim: https://www.flaticon.com


İşte bazı örnekler:


Bir e-posta kampanyasından elde edilen gelir ile bir doğrudan posta kampanyasından elde edilen gelirin karşılaştırılması, müşterilerin bir e-posta almanın sonucu olarak, doğrudan posta alarak harcadıklarından (etki) ne kadar daha fazla para harcadıklarını gösterir.


Hem dijital hem de basılı reklamlar için müşteri edinme oranlarının hesaplanması, her kanaldan kaç yeni müşteri kazanıldığını gösterir.


Bir reklam kampanyası yayınlamadan önce ve sonra müşteri memnuniyeti oranlarını ölçmek, reklamları gören kişilerin kendilerine gösterilmeden önce ne kadar memnun oldukları hakkında bilgi verir.


Kampanyanızın etkisini ölçmek, dijital pazarlamacı olarak kampanyanızın hedeflerine ulaşıp ulaşmadığınızı görmenize yardımcı olur. Ve cevap hayır ise, metrikler size nerede iyileştirme yapacağınızı söyler.


5. Dönüşüm Oranı


Bir dijital pazarlama kampanyasının dönüşüm oranı, sitenizde işlem yapan web sitesi ziyaretçilerinin yüzdesidir.


Çabalarınızın ne kadar iyi çalıştığının ve dönüşüm sağlamada ne kadar etkili olduğunun iyi bir göstergesi olduğu için izlemek önemlidir.


Web sitenize gelen 1000 ziyaretçiniz varsa, ancak yalnızca 100'ü potansiyel müşteriye dönüşüyorsa (yani bir form dolduruyor veya satın alıyorsa), dönüşüm oranınız %10 olacaktır. Aynı 1000 ziyaretçiden 200 olası satışınız olsaydı, dönüşüm oranınız %20 olurdu.


Dönüşüm oranları sektörden sektöre ve şirketten şirkete (ve hatta kampanyadan kampanyaya) değişir. Örneğin, bir e-ticaret mağazası işletiyorsanız ve Zappos'un yaptığı gibi yerinde satış ekibi olmadan çevrimiçi ürünler satıyorsanız, her ziyaretçinin siteyi ziyaret ederken bir şeyler satın alma olasılığı çok yüksektir. Öte yandan, bir muhasebe firması için reklam yayınlıyorsanız, dönüşüm oranının e-ticaret mağazasıyla aynı olmasını bekleyemeyiz.


Dönüşüm oranınızın düşük olduğunu fark ederseniz, siz ve pazarlama ekibiniz Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) dediğimiz bir şey yaparsınız. Bilim yapıyor olsaydık, dönüşüm oranı sorununu çözmek için bilimsel yöntemi kullanacağımızı söylerdik.


Bu tür dönüşüm oranı sorun giderme, müşterilerin neden dönüşüm yapmadığına dair beyin fırtınası yapmayı ve ardından olası çözümler hakkında hipotezler oluşturmayı içerir. Ekibiniz daha sonra hipotezi A/B testi ile test eder.


Dönüşüm oranınızı sürekli olarak izleyip daha iyi hale getirmek için elinizden geleni yaparken, dijital pazarlama kampanyanızın doğru yönde ilerlediğinden emin olursunuz.


Dönüşüm oranınızı sürekli olarak izleyip daha iyi hale getirmek için elinizden geleni yaparken, dijital pazarlama kampanyanızın doğru yönde ilerlediğinden emin olursunuz.

Resim: https://www.flaticon.com


Çözüm


Doğru KPI metriklerine sahip olmak, dijital pazarlama kampanyalarınızın başarısını ölçmeyi kolaylaştırır.


Dijital pazarlama kampanyanız başarılıysa, bilmek isteyeceksiniz. Ve bunun işe yarayıp yaramadığını anlamanın tek yolu, temel performans göstergelerini (KPI'lar) ölçmek ve bunların kampanyanızın hedeflerine göre nasıl biriktiğini görmektir.


Doğru KPI'lar, dijital pazarlama kampanyalarınızın başarısını ölçmenize olanak tanır. Bu metrikler önemlidir çünkü müşterilerin önemli olan eylemleri gerçekleştirip gerçekleştirmediklerini ve web sitenizin diğer bölümlerinde de eylemde bulunup bulunmadıklarını göstermeye yardımcı olurlar.


Comments


Whats App: 0552 416 82 19

  • Youtube
  • Pinterest
  • Facebook
  • Instagram

©2021, GLY Medya - Sosyal Medya Yönetimi ve Danışmanlığı - Bursa

bottom of page