Pazarlama Kampanyaları
- Gülay Gök
- 17 Eyl 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 18 Haz 2023
Pazarlama Kampanyası Nedir?
Pazarlama kampanyaları, ürünleri, televizyon, radyo, basılı ve çevrim içi platformlar gibi farklı medya türleri aracılığıyla tanıtır. Kampanyalar yalnızca reklamcılığa bağlı değildir ve video konferans ve diğer etkileşimli teknikleri içerebilir. Son derece rekabetçi pazarlarda ve franchiselarda faaliyet gösteren işletmeler, sık sık pazarlama kampanyaları başlatabilir ve marka bilinirliği ve satış oluşturmaya önemli kaynaklar ayırabilir.
ÖNEMLİ
· Pazarlama kampanyaları, ürünleri televizyon, radyo, basılı ve çevrim içi platformlar gibi farklı medya türleri aracılığıyla tanıtır.
· Bir kampanyanın hedefini tanımlamak, genellikle ne kadar pazarlamanın gerekli olduğunu ve belirli bir tüketici segmentine ulaşmak için hangi medyanın en etkili olduğunu belirler.
· Bazı olumsuzluklar nedeniyle satışlarını kaybeden şirketler, imajlarını iyileştirmek, yenilemek için genellikle pazarlama kampanyalarını kullanır.
Pazarlama Kampanyalarını Anlamak
Pazarlama kampanyaları, bir marka imajı oluşturmak, yeni bir ürün tanıtmak, halihazırda piyasada olan bir ürünün satışlarını artırmak ve hatta olumsuz haberlerin etkisini azaltmak dahil olmak üzere farklı hedefler göz önünde bulundurularak tasarlanabilir. Bir kampanyanın hedefini tanımlamak genellikle ne kadar pazarlamanın gerekli olduğunu ve nüfusun belirli bir kesimine ulaşmak için hangi medyanın en etkili olduğunu belirler.
Son derece rekabetçi pazarlarda faaliyet gösteren işletmeler, sık sık pazarlama kampanyaları başlatabilir ve marka bilinirliği ve satış yaratmaya önemli kaynaklar ayırabilir.
Pazarlama Kampanyası Faaliyetlerinin Türleri
Broşürleri postalamaktan bir sosyal medya saldırısını koordine etmeye kadar, ürünleri ve hizmetleri müşterilere pazarlamanın birçok yolu vardır . Küçük şirketler, özel bir indirim için davetiyeleri e-postayla gönderebilir ve davetiyeyi getiren her müşteriye ücretsiz bir ürün sunabilir. Daha büyük şirketler, daha geniş bir kitleye ulaşmak için ücretli reklamları ve profesyonel ajansları kullanabilir.
Şirketin büyüklüğü ne olursa olsun, birinin bir pazarlama kampanyasının oluşturduğu trafik akışını yönetmeye kendini adamış olması önemlidir. Müşterilerden e-posta listenize kaydolmalarını istiyorsanız, listenin iyi yönetildiğinden ve yeni müşterilerin karşılama mesajları aldığından emin olmalısınız. Web sitenize yapılan ziyaretler artarsa, bu trafiği karlı satışlara dönüştürmek için içeriğinizi sürekli olarak güncellemelisiniz.
Bazı olumsuzluklar nedeniyle satışlarını kaybeden şirketler, imajlarını iyileştirmek için genellikle pazarlama kampanyaları kullanır. Bir örnek, 2015 yılında düzinelerce müşterinin Ecoli ve norovirüs ile ilgili gıda güvenliği sorunlarından hastalanmasının ardından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından araştırılan Chipotle Mexican Grill'dir. Chipotle'ın satışları 2016'nın ilk çeyreğinde %30 düştü ve müşteri ilgisini yeniden kazanmak için şirket, doğrudan posta ve metin yoluyla ücretsiz yemek kuponları sundu . Chipotle ayrıca yerel çiftçileri desteklemek için 10 milyon dolarlık bir hibeyi duyurmak için çevrim içi video kullandı.
Başarılı Pazarlama Kampanyalarına Örnekler

Uzun süredir devam eden Aflac ördeği kampanyası, marka bilinirliğini önemli ölçüde artıran bir kampanya örneğidir. 2000 yılında kampanyayı başlattığında şirketin marka tanınırlık oranı sadece %12 idi ve on yıldan fazla bir süredir yapılan reklamlar tanınırlığı %90'a yükseltti.
Lay's, 2012'de ilk "Bize Bir Lezzet Yapın" kampanyasını başlatarak, müşterilerinden metinler ve sosyal medya aracılığıyla yeni patates cipsi lezzetleri önermelerini istedi. Şirketin satışları %12 arttı ve sosyal medya takipçi sayısı üç katına çıktı. Siz de instagram takipçi sayınızı yükseltmek istiyorsanız; İnstagram'da Takipçi Yükseltme başlıklı yazımıza bir göz atmalısınız.
Commentaires